Sunday, January 27, 2013


PERVAN: HRVATI U HERCEGOVINI SU PRAVOSLAVNOG PORIJEKLA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. November 2010. 13:11:27
Tahir Pervan, predsjednik Udruženja demokratske inicijative Hercegovine (UDIH), na sesiji u okviru redovne tribine u Medžlisu Islamske zajednice u Trebinju, a povodom sve češćih rušilačkih nasrtaja na teritorijalni integritet i cjelovitost države BiH, od strane HDZ BiH i njenog predsjednika Dragana Čovića, između ostalog rekao je istakao:

"Današnja hrvatska država nije bila okupirana od strane Otomanske imperije tako dugo kao što je to bila Srbija. Zato su u hrvatskoj povijesti mnogo značajniju ulogu od Turske imali Austrijanci, Mađari, Mlečani ili čak srpski okupatori. Zbog tih činjenica u Hrvatskoj nikada nije bilo toliko negativnih emocija prema Turcima, pa samim time i prema nama bosanskim muslimanima. Dakle, znači, da se ne zaboravi, samo dijelovi Hrvatske, kao što su Slavonija, Lika i dio Dalmacije su bili pod Otomanskom imperijom. U tim krajevima se osjeća taj višestoljetni animozitet koji im je ostao u formi sjećanja na Turke, a što se reflektiralo na muslimane u Bosni i Hercegovini. Tu negdje i leži odgovor na danas često postavljano pitanje: Kome su bosanski muslimani (Bošnjaci) više politički privrženiji - Srbima ili Hrvatima?", te dodao:

"Vrlo važno je napomenuti da Hrvati nemaju izražene negativne emocije spram svojih bivših okupatora. Vremenom su iščezle, tako da su im na kraju Srbi ostali prvi i najvažniji "hrvatski neprijatelji". Hrvati su od 1914.godine pokušavali praviti savezništva sa nama Bošnjacima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja okupljenog oko velikosrpske hegemonističke ideje. Samo mali broj Hrvata je tražio savezništvo sa Srbima, uglavnom kad su imali naum i priliku da razdjele državu BiH kao cijelinu. Pred rat, dakle, krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošloga stoljeća, u Hrvatskoj je bila daleko brojnija struja među Hrvatima, koja je bila za saradnju s Bošnjacima i zajednički otpor srpskoj hegemoniji".

Pervan je na kraju zaključio:
"Nesreća svih nas, i Hrvata, a i Bošnjaka, je u tome što je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio zagovornik podjele Bosne i Hercegovine...Tuđman je bio u grupi onog malog broja Hrvata koja je mislila da se sa četnicima može sprazumjeti i dobiti veliki dio BiH. Bio je opsjednut time i ta nagodba mu je bila važnija i od same jedinstvene hrvatske države. Budući da u Hrvatskoj nije mogao naći dovoljno istomišljenika i pristaša za takvu ideju, on se u svemu oslonio na tzv."hercegovački lobi" okupljen oko marionetske Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koju je sam i formirao zajedno s Matom Bobanom i Gojkom Šuškom.
Zašto su baš hercegovački Hrvati, nasuprot mnogobrojnijim Hrvatima Posavine, bili uglavnom podrška Tuđmanu u namjeri da se BiH rasparča?", te poentirao:

"Jedan od razloga je taj što su Hrvati u Hercegovini srpsko-komitskog pravoslavnog porijekla i decenijama su, po ugledu na Srbe, akumulirali netrpeljivost, po naslijednim hajdučko-uskočkim genima, prema bosanskim muslimanima Bošnjacima. Oni su i danas glavno uporište politike podjele Bosne i Hercegovine i otuda se Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, ali, nažalost, i nekim krugovima Katoličke crkve, pojavljuju apetiti da od Mostara, Stoca, Čapljine i cijele zapadne Hercegovine naprave zaseban hrvatski entitet".

No comments:

Post a Comment